Храмскиот комплекс Путија

Храмскиот комплекс Путија се состои од група значајни стари хинду храмови во Путија Упазила, округот Раџшахи, Бангладеш. Сместено на 23 км источно од градот Раџшахи, има најголем број историски храмови во Бангладеш. Храмовите биле изградени од хинду Заминдарс Раџас од семејството Путија Раџ кои биле познати филантропи на Раџшахи. Храмовите се изградени во теракота во различни стилови комбинирајќи ја типичната архитектура Јор-бангла со други влијанија. Раџбари или Палатата на Раја од Путија и Дол Манча се дел од комплексот. Храмовите се поставени околу езеро со распространет тревник.

Семејството Путија Раџ е основано од светец по име Батсачарја, кој живеел во 16 век. Раџа Ман Синг, гувернер на императорот Могал Акбар, го конфискувал Јагирот на огноотпорниот патан јагирдар на Раџшахи по име Лашкер Кан и му го доделил Заминдарот на светецот Батсачарја за неговото учење, но тој одбил. Сепак, на неговиот син Питамбар трајно му беше доделен имотот Лашкарпур. По неговата смрт,...Read more

Храмскиот комплекс Путија се состои од група значајни стари хинду храмови во Путија Упазила, округот Раџшахи, Бангладеш. Сместено на 23 км источно од градот Раџшахи, има најголем број историски храмови во Бангладеш. Храмовите биле изградени од хинду Заминдарс Раџас од семејството Путија Раџ кои биле познати филантропи на Раџшахи. Храмовите се изградени во теракота во различни стилови комбинирајќи ја типичната архитектура Јор-бангла со други влијанија. Раџбари или Палатата на Раја од Путија и Дол Манча се дел од комплексот. Храмовите се поставени околу езеро со распространет тревник.

Семејството Путија Раџ е основано од светец по име Батсачарја, кој живеел во 16 век. Раџа Ман Синг, гувернер на императорот Могал Акбар, го конфискувал Јагирот на огноотпорниот патан јагирдар на Раџшахи по име Лашкер Кан и му го доделил Заминдарот на светецот Батсачарја за неговото учење, но тој одбил. Сепак, на неговиот син Питамбар трајно му беше доделен имотот Лашкарпур. По неговата смрт, неговиот син Ниламбар ја доби титулата Раџа од императорот Јахангир. Имотот на кралското семејство Путија беше втор по големина заминдар и најбогат во британски Бенгал. По поделбата на Индија, тогашната пакистанска влада го укина заминдарскиот систем и ги конфискуваше сите имоти на Хинду. Кралското семејство мигрирало во Индија набргу потоа.

Photographies by:
Statistics: Position
3600
Statistics: Rank
31651

Add new comment

Esta pregunta es para comprobar si usted es un visitante humano y prevenir envíos de spam automatizado.

Security
793586241Click/tap this sequence: 6823

Google street view

Where can you sleep near Храмскиот комплекс Путија ?

Booking.com
482.020 visits in total, 9.174 Points of interest, 404 Destinations, 6 visits today.