Гванако

Гванако (науч. Lama guanicoe; шпански: guanaco од кечуански: wanaku) — јужноамериканско животно од семејството камили (Camelidae). Високо е 107-122 см (кај плеќите) и тежи околу 90 кг. Бојата се разликува многу малку (за разлика од домашната лама), од светлокафеава со темноциметна боја, која постепено се прелева во бела во долниот дел. Имаат сиви лица и мали исправени уши.