Libération de Saint-Malo

( Битката кај Сен Мало )

Битката кај Сен Мало се водела меѓу сојузничките и германските сили за контрола на францускиот крајбрежен град Сен Мало за време на Втората светска војна. Битката беше дел од сојузничкиот пробив низ Франција и се одржа помеѓу 4 август и 2 септември 1944 година. Единиците на Армијата на САД, со поддршка на слободните француски и британски сили, успешно го нападнаа градот и ги поразија неговите германски бранители. Германскиот гарнизон на блискиот остров продолжи да се спротивставува до 2 септември.

Сен Мало беше еден од француските градови назначени како тврдина во рамките на програмата на германскиот Атлантски ѕид, а неговата предвоена одбрана беше значително проширена пред истоварувањето на сојузниците во Нормандија во јуни 1944 година. Како дел од нивните планови за инвазија , Сојузниците имаа намера да го заземат градот за да може неговото пристаниште да се користи за приземјување на резерви. Додека имаше одредена дебата за неопходноста од ова во август кога сојузни...Read more

Битката кај Сен Мало се водела меѓу сојузничките и германските сили за контрола на францускиот крајбрежен град Сен Мало за време на Втората светска војна. Битката беше дел од сојузничкиот пробив низ Франција и се одржа помеѓу 4 август и 2 септември 1944 година. Единиците на Армијата на САД, со поддршка на слободните француски и британски сили, успешно го нападнаа градот и ги поразија неговите германски бранители. Германскиот гарнизон на блискиот остров продолжи да се спротивставува до 2 септември.

Сен Мало беше еден од француските градови назначени како тврдина во рамките на програмата на германскиот Атлантски ѕид, а неговата предвоена одбрана беше значително проширена пред истоварувањето на сојузниците во Нормандија во јуни 1944 година. Како дел од нивните планови за инвазија , Сојузниците имаа намера да го заземат градот за да може неговото пристаниште да се користи за приземјување на резерви. Додека имаше одредена дебата за неопходноста од ова во август кога сојузничките сили избија од Нормандија и влегоа во Бретања, беше одлучено да се заземе наместо да се задржи Сен Мало за да се обезбеди неговото пристаниште и да се елиминира германскиот гарнизон.

Откако првичните обиди за заземање на локалитетот не успеаја, американската армија започна опсадна операција. Пешадиските единици нападнаа и поразија голем број утврдени германски позиции со поддршка на артилерија и авиони. Утврдувањето на работ на Сен Мало беше последната германска позиција на копното што требаше да се одржи, и се предаде на 17 август. По опсежни воздушни и поморски бомбардирања, гарнизонот на блискиот остров Сезембре се предаде на 2 септември. Германските уривања го направија непрактично користењето на Сен Мало како пристаниште. Градот исто така бил тешко оштетен за време на битката и бил повторно изграден по војната.

Photographies by:
chisloup - CC BY 3.0
Statistics: Position (field_position)
1645
Statistics: Rank (field_order)
58197

Add new comment

Esta pregunta es para comprobar si usted es un visitante humano y prevenir envíos de spam automatizado.

Security
426759831Click/tap this sequence: 3117

Google street view

Where can you sleep near Битката кај Сен Мало ?

Booking.com
454.398 visits in total, 9.077 Points of interest, 403 Destinations, 78 visits today.