Iran

  • Jashak salt dome

Context of Iran

Iran (utawa Pèrsi) (basa Pèrsi: ایران) iku nagara Wétan Tengah sing papané ing Asia kidul-kulon. Sanadyan ing njero negri nagara iki wis ditepungi minangka Iran wiwit jaman kuna, tekan taun 1935 Iran isih diarani Pèrsi ing donya Kulon. Ing taun 1959, Mohammad Reza Shah Pahlavi ngetokaké wara-wara yèn kaloro istilah mau éntuk dipigunakaké. Jeneng Iran iku kognat tetembungan "Arya" sing ateges "Tanah Bangsa Arya".

Iran wewatesan karo Azerbaijan (500 km) lan Armenia (35 km) ing lor-kulon lan Laut Kaspia ing lor, Turkmenistan (1000 km) ing lor-wétan, Pakistan (909 km) lan Afganistan (936 km) ing wétan, Turki (500 km) lan Irak (1.458 km) ing kulan, lan perairan Lempongan Pèrsi lan Lempongan Oman ing kidul.

Ing taun 1979, siji Révolusi Iran sing kabawah Ayatollah Khomeini ngedegaké siji Républik Islam teokratis saéngga jeneng jangkepé Iran saiki yaiku Républik Islam Iran (جمهوری اسلامی ایران).

Kutha krajan Iran yaiku Teheran. Nagara iki sin...Candhaké

Iran (utawa Pèrsi) (basa Pèrsi: ایران) iku nagara Wétan Tengah sing papané ing Asia kidul-kulon. Sanadyan ing njero negri nagara iki wis ditepungi minangka Iran wiwit jaman kuna, tekan taun 1935 Iran isih diarani Pèrsi ing donya Kulon. Ing taun 1959, Mohammad Reza Shah Pahlavi ngetokaké wara-wara yèn kaloro istilah mau éntuk dipigunakaké. Jeneng Iran iku kognat tetembungan "Arya" sing ateges "Tanah Bangsa Arya".

Iran wewatesan karo Azerbaijan (500 km) lan Armenia (35 km) ing lor-kulon lan Laut Kaspia ing lor, Turkmenistan (1000 km) ing lor-wétan, Pakistan (909 km) lan Afganistan (936 km) ing wétan, Turki (500 km) lan Irak (1.458 km) ing kulan, lan perairan Lempongan Pèrsi lan Lempongan Oman ing kidul.

Ing taun 1979, siji Révolusi Iran sing kabawah Ayatollah Khomeini ngedegaké siji Républik Islam teokratis saéngga jeneng jangkepé Iran saiki yaiku Républik Islam Iran (جمهوری اسلامی ایران).

Kutha krajan Iran yaiku Teheran. Nagara iki sing ndunungi kurang luwih 60 yuta jiwa lan jembaré ana... km².

Map