Villa Adriana

( Vil·la Adriana )

La vil·la Adriana (en italià: Villa Adriana) és un dels més famosos complexos arqueològics romans. Està situada a 23 quilòmetres de Roma, als afores de Tívoli. Està inscrita en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des del 1999.

La vil·la va ser creada al segle ii per l'emperador Hadrià a Tíbur, l'actual Tívoli, com a lloc de repòs. Es deia que a Hadrià no li feia el pes el palau del turó Palatí de Roma, cosa que el va dur a construir aquest lloc de retir, on va passar els últims anys de la seva vida i des d'on va governar l'imperi. S'hi va concentrar una gran cort que hi vivia de manera permanent i que estava en comunicació constant amb Roma per un servei postal.

Després d'Hadrià, la vil·la va ser usada per diversos dels seus successors. Durant el declivi de l'Imperi Romà, va caure en desús i va quedar parcialment en ruïnes. Al segle xvi, el cardenal Hipòlit II d'Este en va fer traslladar una gran part dels marbres i de les estàtues per decorar la seva pròpia vil·la, situada dins mateix de Tívoli. Entre les estàtues que hi havia a la vil·la Adriana se citen, entre d'altres, una còpia del Discòbol de Miró (Museu Britànic), les vuit muses de Cristina de Suècia (Museu del Prado), la Diana de Versalles (Museu del Louvre) o l'Antínous Capitolí (Museus Capitolins).

Fotografies de:
Carole Raddato from FRANKFURT, Germany - CC BY-SA 2.0
Statistics: Position
762
Statistics: Rank
137428

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
457162938Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 2694
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Vil·la Adriana ?

Booking.com
543.237 visites en total, 9.237 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 353 visites avui.