Vi del Rosselló

La vinya i el vi del Rosselló constitueixen una regió vinícola amb uns trets marcats i coneguts des de l'Antiguitat. El raïm es destina gairebé tot a la producció de vi, sobretot de vi de qualitat sota denominacions d'origen controlades, destacant l'alta producció de vi dolç natural amb el 90% de la producció total de França.

El vinyar de la Catalunya del Nord es concentra al Rosselló, estès als baixos relleus de la Fenolleda, el Conflent i el Vallespir, entre les Corberes al nord, la serra de l'Albera al sud, els Aspres a l'oest i el mar a l'est. Històricament, geogràficament i climàticament està relacionat amb el vi de Catalunya, sobretot amb el vinyar de l'Empordà. La denominació de garnatxa de l'Empordà s'havia utilitzat també pels vins dolços del Rosselló, anomenats a França com a vins d'Espanya. Per raons administratives es relaciona sovint amb la regió més àmplia del Llenguadoc-Rosselló, però els vins només són comparables amb els de l'altra banda de les Corberes, a la zona oriental del departament de l'Aude.

Aproximadament la meitat de la producció agrícola consisteix en viticultura. La producció mitjana de vi és d'1.350.000 hectòolitres l'any repartits en: 11% de vins de taula, 37% de vins del país, 28% de vins secs amb la denominació d'origen i 24% de vins dolços naturals.