Theyyam

Theyyam (/t̪eːjjəm/; romanitzat: teyyam) són formes de dansa ritual xamànica hindú practicades al nord de Kerala i algunes parts de Karnataka. Theyyam també es coneix com a Kaḷiyāṭṭaṁ o Tiṟa. Theyyam consta de tradicions, rituals i costums associats amb temples i boscos sagrats de Malabar. La gent de la regió considera a Theyyam com un canal cap a un déu i, per tant, busquen les benediccions d'Theyyam.

Als districtes de Kasaragod i Kannur, aquest art ritual s'executa principalment als kavus (temples) o cases ancestrals de les comunitats de Nambiar, Thiyyar, Vaniyar i Maniyani.

Típicament, el realitzen elyyam. persones de castes i tribus com Pulayar, Vannan, Malayan, Anhoottan, Munnoottan, Mavilan, Koppalan, Velan, Chingathan, Kalanaadi, Paravan, Nalikeyavar, etc. D'aquestes persones de Kalanaadi només actuen al districte de Wayanad, mentre que Parava, Pampatha, Nalikeyavar actuen a llocs al nord de Kerala com Udupi, Krishnapuram, etc.

Hi ha uns 456 tipus de Theyyam documentats. Theyyam és realitzat principalment per homes, excepte el Devakoothu theyyam; El Devakoothu és l'únic ritual Theyyam realitzat per dones. Devakoothu només es realitza al temple de Thekkumbad Kulom.

A Kerala, Theyyam es realitza principalment a la regió de Malabar del Nord (formada pels actuals districtes de Kasargod, Kannur, Mananthavady Taluk de Wayanad i Vadakara i Koyilandy Taluks de Kozhikode). Un costum similar es segueix a la regió de Tulunadu de la veïna Karnataka coneguda com Bhuta Kola.

La temporada de theyyam comença a partir del desè dia del mes malayalam de Thulam (normalment cau durant l'octubre, i coneguda com a paththaam-udayam) i dura fins a set mesos fins a mitjans de Mes Edavam (normalment al voltant de finals de maig, juny). L'últim Kaliyaattam de la temporada es realitza al temple Madayi Kavu i Kalarivathukkal Bhagavathy, tots dos són els santuaris familiars de la família reial Kolathiri.

Destinacions