Temple Expiatori del Sagrat Cor

El Temple Expiatori del Sagrat Cor és una església catòlica romana situada a la muntanya del Tibidabo, a Barcelona, obra de l'arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia i finalitzada pel seu fill Josep Maria Sagnier i Vidal. La seva construcció es perllongà de 1902 a 1961.

És dedicat al Sagrat Cor de Jesús. L'any 1961 va ser declarat basílica menor. Té caràcter de temple expiatori.

 Maqueta del temple.

La idea de construir un temple catòlic al cim de la muntanya del Tibidabo sorgeix a finals del segle xix davant dels rumors sobre la construcció d'un temple protestant i un hotel-casino en aquell indret, motiu pel qual una "Junta de Cavallers Catòlics" adquireix la propietat del terreny i el cedeix el 1886 a Sant Joan Bosco, de visita llavors a Barcelona convidat per Dorotea de Chopitea, gran mecenes i promotora del projecte. Es concreta llavors la idea de fer un temple dedicat al Sagrat Cor de Jesús, advocació de moda en aquell temps gràcies a l'impuls del papa beat Pius IX, i seguint la línia del temple construït a Roma pel mateix Giovanni Bosco (Sacro Cuore di Gesù), així com del famós Sacré-Cœur de París.

El 1886 es construeix una petita ermita neogòtica, i dos anys més tard, amb motiu de l'Exposició Universal, s'urbanitza la carretera de Vallvidrera i es construeix al costat de l'ermita un pavelló d'inspiració mudèjar, que servia de mirador. Tanmateix, el projecte patirà un important retard a causa sobretot de l'aparició d'un nou projecte per a construir un observatori astronòmic al cim del Tibidabo, que finalment es farà a un turó proper (Observatori Fabra). Mentrestant s'havia constituït la Societat Anònima Tibidabo impulsada pel doctor Salvador Andreu i el 1901 s'inaugurava el funicular. Finalment, el 28 de desembre de 1902 es col·loca la primera pedra del Temple del Sagrat Cor en un acte presidit pel bisbe de Barcelona Salvador Casañas i Pagès.

Sant Joan Bosco en la seva visita a Barcelona el 1886. 
Sant Joan Bosco en la seva visita a Barcelona el 1886.
Col·locació de la primera pedra (28-12-1902). 
Col·locació de la primera pedra (28-12-1902).
Pavelló mudèjar per a l'Exposició Universal de 1888. 
Pavelló mudèjar per a l'Exposició Universal de 1888.
El Sagrat Cor el 1931. 
El Sagrat Cor el 1931.
El Sagrat cor de nit. 
El Sagrat cor de nit.
L'ermita el 1902, abans de construir-se el temple. 
L'ermita el 1902, abans de construir-se el temple.
L'ermita en l'actualitat, integrada al temple. 
L'ermita en l'actualitat, integrada al temple.
Fotografies de:
John Samuel - CC BY-SA 4.0
Statistics: Position
565
Statistics: Rank
166423

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
286539714Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 6792
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Temple Expiatori del Sagrat Cor ?

Booking.com
493.430 visites en total, 9.221 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 236 visites avui.