Palazzo Madama e Casaforte degli Acaja

( Palau Madama )

El palau Madama (en italià, Palazzo Madama) és un palau situat a Torí, al Piemont, la façana barroca del qual revela certs trets de les preocupacions urbanístiques de la primera meitat del segle XVIII a Europa, a saber l'embelliment dels edificis existents, la creació de perspectives a la ciutat i una voluntat d'ostentació. És una de les «Residències de la casa reial de Saboia» declarades Patrimoni de la Humanitat por la Unesco.

La Casa dels Acaja

Al començament de l'I segle adC., el lloc és ocupat per una porta en els murs romans que donava pas al decumanus maximus d'Augusta Taurinorum (que en convertirà en Torí). Dues de les torres, encara que reconstituïdes, testifiquen aquest edifici inicial. Després de la caiguda de l'imperi romà occidental, la porta és utilitzada com a baluard en la defensa de la ciutat

El lloc esdevé més endavant una possessió dels Savoia-Acaja, una branca secundària de la casa de Savoia, que l'engrandeix com a castell al segle XIV.

Un segle més tard, Ludovico de Savoia-Acaja l'estén en planta quadrada amb un pati interior, un pòrtic i una torre rodona en cadascun dels quatre angles.[1]

Després de la desaparició del llinatge Acaja l'any 1418, el castell esdevé la residència dels convidats dels Savoia

L'any 1637, la regent del duc Carles Manuel II de Savoia, Cristina de França, el va escollir com la seva residència personal. Demana la cobertura del patí i una millora dels pisos interiors

El Palau Madama

Seixanta anys després, una altra regenta, Maria Joana Baptista de Savoia, va viure al palau, donant així definitivament el sobrenom de Madama.

Encarrega un palau barroc de pedra blanca a l'arquitecte Filippo Juvara, però els treballs es limitaran a la façana, construïda entre 1718 i 1721, enganxada sobre l'edifici medieval.

La façana protegeix una escala monumental que caracteritza la monumentalitat i la magnificència dels interiors dels palaus barrocs.

El palau més endavant té altres funcions : quarter general del proveïment de les tropes napoleòniques; al  segle xix el rei Carles-Albert de Sardenya hi posa la seu de la pinacoteca reial, i més tard, el senat del parlament de Sardenya i l'alta cort. Des de 1934, acull el museu d'antiguitats de la ciutat, el Museo Civico de Arte Antica[2][3] (que conté peces del Pakistan).

Façana 
Façana
El castell medieval, vista posterior de l'edifici 
El castell medieval, vista posterior de l'edifici
Escultura dedicada a "Alfiere dell'Esercito Sardo" 
Escultura dedicada a "Alfiere dell'Esercito Sardo"
Longhi Andrea, Materiali per una storia dell'archeologia urbana: l'àrea del Castello di Torino, 1831-1937, Storia urbana : rivista di studi sulle trasformazioni della città e del territorio in età moderna. Fascicolo 1, 2001, Milano : Franco Angeli, 2001. «Residenze Reali - Palazzo Madama». Arxivat de l'original el 2021-10-26. [Consulta: 15 novembre 2019]. Maria Grazia Vinardi, Note sul restauro delle residenze sabaude nelle celebrazioni del primo centenario dell'Unità d'Italia (1961), Storia urbana : rivista di studi sulle trasformazioni della città e del territorio in età moderna : 132 133, 3 4, 2011 (Milano : Franco Angeli, 2011).
Fotografies de:
Lurens - CC BY-SA 4.0
Statistics: Position
2956
Statistics: Rank
40420

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
536471892Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 5431
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Palau Madama ?

Booking.com
523.104 visites en total, 9.230 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 245 visites avui.