Vodka

La vodka o el vodka, horilka o harelka (polonès: wódka o gorzałka, pronunciat gorjawka; ucraïnès: горі́лка, transcrit: horilka; bielorús: гарэлка, transcrit: harelka; rus: во́дка, vodka; lituà: degtinė; letó: degvīns; finlandès: votka; suec: vodka) és un aiguardent destil·lat originari de països freds del nord-est i est d'Europa, com ara Rússia, Polònia, Ucraïna, Bielorússia o els Països Escandinaus, que s'elabora normalment amb el blat, però també amb el sègol. Com a rara excepció i producte de molt baixa qualitat, també es pot fer amb patata. Ucraïna i Rússia tenen lleis protegint la puresa de la beguda, mentre que Polònia i altres països n'estan elaborant. Té una graduació molt elevada (d'uns 40 a 45 graus) i als països originaris s'acostuma a prendre d'un glop. Es pren com a Catalunya el vi, per acompanyar el dinar o sopar, i també entre menjars, sempre acompanyat de tapes. Es beu sempre molt fred (acabat de treure del congelador, on es pot guardar sempre, sense que es congeli).

Destaquen dues menes de vodka:

  1. Pura: La vodka sense cap herba ni altre ingredient per a donar-li cap sabor diferent. Una de les més conegudes és la marca polonesa de Wyborowa. Té gust de sègol i és lleugerament dolça, derivat del procés de destil·lació. Dues altres marques de bona qualitat són les russes Stolítxnaia ("de la capital") i Moskóvskaia ("muscovita").
  2. Amb gust: Vodka que té infusions de fruites, herbes i d'altres ingredients.
    1. Zubrovka: Un dels més originals, fins i coneguts és el tipus de vodka Zubrovka o Żubrówką (polonès: Żubrówką; bielorús: зуброўка, transcrit: zubrouka o zubrowka; ucraïnès: зубрівка, transcrit: zubrivka; rus: зубровка, zubrovka i lituà: stumbrinė; els quatre primers de la paraula per "herba de bisó", que al seu torn ve de la paraula "Zubr", o bisó europeu, l'animal que li agrada menjar-ne), que té una fulla d'herba de bisó (Hierochloe odorata), relativament rara. L'herba es troba, entre altres llocs, a Bielorússia, al Parc nacional del bosc primigeni de Biela Vieja, i a Polònia, a la continuació de dit bosc primigeni, al Parc Nacional de Bialowieza. Els tres països on és més típica la beguda són Polònia, Bielorússia i Ucraïna. Es fabrica principalment a Bielorússia i Polònia, però també a Ucraïna, Lituània, Rússia, la República Txeca, Alemanya i Estats Units, entre altres llocs. Algunes de les millors marques són les poloneses Żubrówką i Wisent, i la bielorussa de Brestskaya Zubrovka (Брестская зубровка).
    2. Vodka amb bitxo (Horilka s pertsem), tipus de vodka típic a Ucraïna, junt amb la vodka "pura" i la "zubrovka". Com el nom indica, cada ampolla porta un pebre a dins, que li dóna un gust picant.