Водка ( Vodka )

La vodka o el vodka, horilka o harelka (polonès: wódka o gorzałka, pronunciat gorjawka; ucraïnès: горі́лка, transcrit: horilka; bielorús: гарэлка, transcrit: harelka; rus: во́дка, vodka; lituà: degtinė; letó: degvīns; finlandès: votka; suec: vodka) és un aiguardent destil·lat originari de països freds del nord-est i est d'Europa del segle xvi, com ara Rússia, Polònia, Ucraïna, Bielorússia o els Països Escandinaus.

El vodka inicial no només estava disponible com a producte destil·lat; podia ser processat per ser condimentat amb fruits (naliviki) o herbes (nastoiki) sovint usats per amagar un alcohol de qualitat més pobre. Ja des de l'antiguitat ha existit la pràctica de la fermentació dels sucres per produir begudes, com per exemple en la producció de la cervesa i el vi. En la producció de begudes alcohòliques, els enzims del llevat actuen sobre els sucres, els quals s'usen com a font de carboni i els converteixen en alcohol etílic.

El vodka és una beguda molt popular a Polònia, Rússia i en altres regions de l'est d'Europa. Aquesta beguda s'origina a partir de l'alcohol etílic obtingut mitjançant una fermentació de patates, grans o altres productes d'origen agrícola. Tot i la destil·lació i els múltiples processos de filtració, no és possible produir el 100% d'etanol. La solució final pot constar d'un percentatge varialbe d'etanol (un màxim de 96%) però també contindrà altres components com èsters, aldheids, metanols o acetats.

Destinacions