Luang Prabrang és una ciutat de Laos, capital i ciutat més gran de la província homònima. És famosa pels seus temples d'origen budista, antigament capital del Regne de Lang Xang. És la tercera ciutat de Laos, després de la capital Vientiane, i Savannakhet, quant a població. La ciutat és el principal centre religiós, espiritual i turístic de l'estat. Té 77.000 habitants, la majoria practica el budisme, a la ciutat es troben més de 50 temples, que són mescla de l'arquitectura budista i el colonialisme francès, i dels quals es diu que són els més bells temples del sud-est d'Àsia. L'any 1995 la Unesco nomenà la ciutat com el primer Patrimoni de la Humanitat de Laos. Luang Prabang va ser la primera capital de l'estat a ostentar el títol fins a la caiguda del Regne de Laos l'any 1975. Té un aeroport internacional. Es troba al nord de l'estat, envoltada de muntanyes i dels rius Mekong i Nam Khane.

Segons algunes escriptures, la fundació de Luang Prabang data des de l'any 698, pel príncep tai Khun Lo, sota el nom de Muang Sua. La ciutat començà a poblar-se de monjos budistes, de la branca therevada. Amb el pas del temps, el poble va prendre certa importància a la regió quant a religió. No obstant això, el procés de creixement de la ciutat va ser molt lent.

Quan Fa Ngum, el príncep Lao, es casà amb la filla del rei khmer d'Angkor, Jayavarman Paramesvara, a mitjan segle xiv, fundaren el regne independent de Lan Xang, «el Regne del milió d'elefants»; Muang Sua, avui Luang Prabang, es convertí en la capital. Al segle XVI el Regne de Lan Xang va aconseguir la seva màxima expansió, en guanyar la corona de Chiang Mai. No obstant això, després d'una amenaça d'intervenció birmana en el regne, el rei Setthathirath trasllada la capital d'"el Regne del milió d'elefants" a la ciutat de Vientiane. La ciutat pren el nom actual «Luang Prabang». És aquí on comença a ser més important, ja que a pesar que deixà de ser la capital del Regne de Lan Xang, esdevingué el principal centre religiós de la zona, a més de ser el principal punt econòmic del regne.

L'any 1700, un nebot del rei Souligna Vongsa accedí al tron del regne, gràcies a l'ajuda vietnamita. Després de no tolerar el mandat vietnamita, l'any 1707, Laos es dividí en els regnes de Luang Prabang i Vientiane i el principat de Champasak. Luang Prabang es convertí novament en la capital d'una de les divisions de Laos i, com a tal, fou saquejada en tres ocasions, en els anys de 1753, 1774 i 1791. L'any 1778, Siam aconseguí conquistar el Regne de Vientiane i Luang Prabang es va veure forçat a reconèixer la sobirania siamesa. Luang Prabang esdevingué la capital "real" de Laos, després de la seva unificació, ja que la ciutat de Vientiane era la capital administrativa del país, des de 1950 fins a 1975, quan el país es va convertir en república i la ciutat de Vientiane en fou l'única capital. Actualment, Luang Prabang és la capital de la província homònima. Va ser nomenada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 1995.

Fotografies de:
Budgiekiller - CC BY-SA 4.0
Yves Picq http://veton.picq.fr - CC BY-SA 3.0
calflier001 - CC BY-SA 2.0
Zones
Statistics: Position
663
Statistics: Rank
149554

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
432985761Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 6127

Google street view

On puc dormir a prop de Luang Prabang ?

Booking.com
488.839 visites en total, 9.195 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 93 visites avui.