Limoncello

El limoncello (AFI italià, limonˈtʃɛlːo) (de vegades limoncino o limonello) és un licor de llimona originari d’Itàlia, produït en particular a la península sorrentina (entre el Golf de Nàpols i el Golf de Salern) i Capri, així com a Sicília, Sardenya, Calàbria, a l’illa d’Ischia i a Ligúria. A la Campània, el limoncello té una designació de producte agroalimentari tradicional italià (PAT).

El limoncello és un licor fet de pell de llimona, etanol, aigua i sucre, que s’obté macerant pells de llimona en etanol. És de color groc brillant, dolç i llimonós, i sol tenir un aspecte lleugerament tèrbol originat per la presència de petites gotes d’oli essencial (aproximadament de 100 nanòmetres) suspeses al líquid. L'emulsió espontània d’olis essencials hidròfobs en mescles d’alcohol i aigua se sol anomenar efecte ouzo.

Dolç i aromàtic, es pot servir com a aperitiu, però el seu destí habitual és com a digestiu, servit molt fred. Es consumeix molt fred o a temperatura ambient amb l'objectiu de poder apreciar la seva aroma. S'empra molt sovint en pastisseria amb l'objectiu d'aromatitzar pastes de dolços, com el típic babà, o gelatines.

Tot i que es debat sobre l’origen exacte de la beguda, té almenys cent anys.

Destinacions