हरिमन्दिर साहिब

( Harmandir Sahib )

L'Harmandir Sahib (en panjabi: ਹਰਿਮੰਦਰ ਸਾਹਿਬ) també anomenat "temple daurat", és un temple sikh que es troba en la localitat índia d'Amritsar, a prop de la frontera pakistanesa en l'estat de Panjab. Els sikhs el consideren el seu temple més sagrat i hi han de pelegrinar, per pregar i oferir les seves oracions, almenys una vegada a la vida.

 El temple Daurat es el centre d'adoració dels sikhs

Va ser en 1577 quan el Guru Ram Das Ji va fer un pou a l'actual lloc del temple, que actualment és el llac artificial que envolta el temple. Aquest llac és anomenat Amritsar, que significa 'piscina de nèctar', i que és actualment el nom de la ciutat. La construcció del temple es va iniciar en 1588 pel Guru Arjan Dev Ji. La construcció va finalitzar en 1604 pel mateix Arjan Dev. En aquest mateix any, es va instal·lar a l'altar del temple l'Adi Granth, que és l'escriptura sagrada dels sikhs,[1] i que és considerada per ells com l'actual guru o guia espiritual. El primer Granthi o lector va ser Bhuda Baba Ji.

L'arquitectura del temple és una representació simbòlica del pensament sikh: el temple té quatre entrades, una a cada costat, simbolitzant, entre altres aspectes, l'obertura dels sikhs a totes les persones de qualsevol religió, nacionalitat, sexe, color o ètnia.[2] No existeixen restriccions per a entrar, excepte l'observança de les normes de conducta més elemental com: cobrir-se el cap, no usar sabates, vestir-se de manera sòbria, ser respectuós, seure a terra com a mostra de respecte a l'Adi Granth i a Déu, no beure alcohol, no menjar porc i no drogar-se en el temple.

El manteniment del temple es realitza exclusivament per mà d'obra voluntària dels mateixos sikhs. Els fons per a aquest manteniment també prové de donacions fetes pels sikhs de tot el món.

McLeod, 1997, p. 154-161. Fahlbusch, Erwin. The encyclopedia of Christianity. Leiden: Brill, 1999. ISBN 978-90-04-14596-2. 
Fotografies de:
Balpreet26 - CC BY-SA 3.0
Cjsinghpup - CC BY-SA 4.0
Statistics: Position
272
Statistics: Rank
258863

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
567143298Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 3922

Google street view

On puc dormir a prop de Harmandir Sahib ?

Booking.com
489.155 visites en total, 9.196 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 61 visites avui.