El delta del Danubi (Delta Dunării en romanès, Дельта Дунаю, Delta Dynáiu o delta del Dunái en ucraïnès) és el delta del segon riu més gran d'Europa. Situat entre la regió de la Dobrudja (Romania) i la província d'Odessa (Ucraïna), constitueix el major i millor conservat dels deltes fluvials europeus. Ocupa una superfície de 3.446 km².

Durant la major part de l'edat moderna, el delta del Danubi va estar en mans de l'Imperi Otomà. A mesura que el control otomà sobre els Balcans s'afluixava, l'Imperi austrohongarès i altres potències europees es van mobilitzar per impedir que el delta, igual que altres territoris otomans, caiguessin en mans de Rússia. El tractat de París (1856), que posava fi a la Guerra de Crimea, va establir que una comissió internacional (la Comissió Europea del Danubi) controlés el delta. Aquesta comissió va portar a terme una sèrie de treballs al delta i al curs baix del riu, de manera que la navegació pel riu des del mar Negre es va veure afavorida. Després del final de la Primera Guerra Mundial, el tractat de Versalles (1919) va confirmar la comissió internacional (al mateix temps que s'establia una altra comissió per a controlar el curs superior del Danubi).

Durant la Segona Guerra mundial, les comissions van ser abolides per l'Alemanya nazi, que va controlar tot el curs del riu des del 1940 fins al 1944. En acabar la Segona Guerra mundial, dos dels braços del Danubi van quedar sota control romanès i el braç nord sota control soviètic. Els soviètics abans van fer signar a un membre del Partit Comunista Romanès un document de dubtosa legalitat pel qual Romania cedia l'illa de les Serps a l'URSS. Actualment, hi ha un litigi obert per aquest enclavament entre Romania i Ucraïna.

Fotografies de:
No machine-readable author provided. Kafka~commonswiki assumed (based on copyright claims). - Public domain
Spiridon MANOLIU - Public domain
No machine-readable author provided. Kafka~commonswiki assumed (based on copyright claims). - Public domain
Raff - CC BY 2.0
Spiridon Ion Cepleanu - CC BY-SA 4.0
RudolfSimon - CC BY-SA 3.0
Zones
Statistics: Position
2625
Statistics: Rank
46483

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
853921674Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 6233

Google street view

Vídeos

On puc dormir a prop de Delta del Danubi ?

Booking.com
489.828 visites en total, 9.196 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 79 visites avui.