Chianti
El Chianti (pronunciat Kianti) és un dels vins negres italians més prestigiats i coneguts en el món.
Històricament es produeix en tres llogarets a la província de Siena: Radda in Chianti, Castellina in Chianti i Gaiole in Chianti situades als Turons del Chianti.
el 1932 la producció de Chianti també es va estendre a les províncies d'Arezzo, Florència, Pisa, Pistoia i Prato. Actualment l'àrea del Chianti està dividit en vuit sub-àrees :
- Classico - que abasta part de les províncies de Florència i de Siena;
- Colli Aretini - a la província d'Arezzo;
- Colli Fiorentini - a la província de Florència;
- Colli Senesi - a la província de Siena;
- Colline Pisano - a la província de Pisa;
- Montalbano - que abasta part de les províncies de Pistoia i de Prato;
- Montespertoli - en el territori de Montespertoli a la província de Florència;
- Rufina - en el territori de Rufina (pronunciat Rufina) a la província de Florència.
Els millors vins Chianti produïts segons les normes del Chianti Superiore poden obtenir autorització per a la denominació Chianti Superiore.
Els vins Chianti estan elaborats d'un 75 al 100% amb raïm Sangiovese, les normes de producció difereixen per cada sub-àrea i categoria, les més suaus pel Chianti i les més severes pel Chianti Superiore , tot i que pot contenir fins a menys del 10% de varietats més afruitades com el Cabernet Sauvignon, Merlot o Syrah.
Es presenta amb diferents variacions qualitatives, on generalment es troben notes de prunes, amb una lleugera acidesa, que canvia a un sabor més dolç, similar a les prunes quan s'elaboren d'una manera més tradicional.