Palatine Chapel, Aachen

( Capella Palatina (Aquisgrà) )

La capella palatina d'Aquisgrà és una capella altomedieval del palau de Carlemany d'Aquisgrà, a l'Alemanya actual. Tot i que el palau ja no existeix, la capella se'n conservà i ara forma la part central de la Seu d'Aquisgrà. És el punt de referència més important d'Aquisgrà i un monument central del Renaixement carolingi. A la capella hi havia les restes de Carlemany. Més tard se n'apropiaren els otonians i les coronacions s'hi dugueren a terme de l'any 936 al 1531.

Com a part de la Seu d'Aquisgrà, la capella forma part del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.

Carlemany començà la construcció de la capella palatina al voltant de l'any 796.[1] El 805 el papa Lleó III la consagrà. L'edifici té una capella en arc, central. A l'extrem est tenia un absis quadrat, i originàriament estava flanquejat per dues estructures basilicals, ara perdudes però conegudes per l'arqueologia. S'entra a la capella per un atri monumental. El pla i la decoració de l'edifici combinen elements clàssics, romans d'Orient i preromànics.

L'arquitecte responsable, Eudes de Metz, apareix en una inscripció del segle x a la cúpula: Insignem hanc dignitatis aulam Karolus caesar magnus instituit; egregius Odo magister explevit, Metensi fotus en urbs quiescit. No se'n sap res més. L'edifici té un exterior senzill i un interior complex, amb una cúpula octogonal de doble capa que reposa sobre molls de gran grandària, una elevació de dos pisos i un revestiment i una decoració elaborats.[2]

Al 936, Otó I, el primer emperador del Sacre Imperi germànic, aprofità l'estreta associació de la capella amb Carlemany i hi celebrà la seua coronació com a rei d'Alemanya. Els emperadors romans continuaren sent coronats a la capella palatina fins al 1531.[3] L'any 1000, en el que probablement fou una exposició simbòlica, Otó III col·locà la tomba de Carlemany a la capella i en reté homenatge a les restes.[4] La tomba original era segurament un nínxol, després coneguda com la «Karlsmemorie», però fou destruïda el 1788.[5]

Conant, 1994, p. 47. Gould, 2013. Jeep, 2001, p. 1. Garrison, 2012, p. 62–63. Bayer, 2014.
Fotografies de:
HOWI - Horsch, Willy - CC BY-SA 3.0
Statistics: Position
5243
Statistics: Rank
20420

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
472698153Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 7872
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Capella Palatina (Aquisgrà) ?

Booking.com
523.411 visites en total, 9.230 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 108 visites avui.